tekstschrijver voorbeelden opdrachtgevers tekstencontact
voorbeeldenopdrachtgevers trainingencontact schrijftrainer
     
 

van slogan tot pay-off 
Voor de eeuwige schoonheid van muziek was mijn slogan voor de brochure Schenken en nalaten. Blijkbaar zo raak dat hij inmiddels de vaste pay-off van de Donateurs is.

 

 

voor leden- , klanten- en fondsenwerving

Overtuigende brochures en bijbehorende brieven, het is inmiddels mijn specialisme. Voor fondsenwervers bijvoorbeeld de brochures Schenken en Nalaten aan het Koninklijk Concertgebouworkest en RCO Universe - Een nieuwe beleving van muziek plus de begeleidende brief van de voorzitter - binnen twee maanden was er een half miljoen binnen - . De brochure opent met een hartstochtelijke oproep tot schenken van chef-dirigent Mariss Jansons, waarvoor ik gebruik maakte van een opvallend element uit zijn jeugd. Ook voor Het Gelders Orkest schreef ik een brochure over schenken en nalaten, die kan ik u mailen. Voorbeelden van andere uitnodigende brochures zijn Voor een sterk Topologisch Bestand Infrastructuur,  Met onze Kees zorgaanbieders analyseren en de Leergang Authentiek Leiderschap, gericht op vrouwen die in het topmanagement opereren. 

de drieslag als stijlmiddel
De pay-off voor Asscher Consultancy beschrijft precies wat Caty doet:
ontrafelen - bundelen - vervlechten.

 

websites

In 2017 wilden taxateur Titia Reuser, Jessie Kuipers spiritueel bodywork en ambtelijk secretaris Hanneke Versluis (nog niet online) een nieuwe website. Ik bedacht de opzet en schreef de teksten en quotes. Idem dito voor De ZilverEsdoorn, voor  Asscher Consultancy, voor de site van Eva Veldhoen Generosa - over huiswerkbegeleiding aan kinderen met ADHD - en voor die van beeldend kunstenaar Annemarie Fischer die na haar overlijden is opgeheven. 

het interview in één quote
Dan is de lezer het dichtst bij het taalgebruik en de zinswendingen van de geïnterviewde, en vooral bij wat iemand het meest beweegt. 

 

journalistieke portretten

Wat is er mooier dan iemand interviewen en dan zelf aan het woord te laten, in één quote? Daardoor verschillen die interviews van stijl, of eigenlijk alleen van toon. De overeenkomst is dat de geïnterviewden altijd hún verhaal vertellen. Voor tientallen opdrachtgevers heb ik zo honderden portretten geschetst van onderwijsmanagers en bibliotheekvernieuwers, van ambtenaren en medici, van directeuren van gebouw en orkest voor Preludium, van eigenaars van authentieke bedrijven en winkels voor een fotoboek.

een brief van een ton
In een brief kun je goed op het gevoel van de lezers inspelen, op hun verlangen, hun hoop en
hun droom. Effectief én goedkoop.
Deze bracht al snel een ton op.

 

een speech, voorwoord, brief, persbericht, feuilleton - voorbeelden van storytelling

Elke geslaagde tekst roept bij de lezer of luisteraar beelden op van een resultaat, het gevolg van een ontwikkeling, en van een keuze. Doelgericht dus. Obama is een meester in deze klassieke retorica, en lardeert zijn verhalen het liefst met een persoonlijke noot, want wat het hart raakt beklijft. Ik gebruik ook graag dit element van storytelling in een speech, een voorwoord van een brochure, een brief ter begeleiding van een brochure of als direct mail, en een persbericht, en al tien jaar geleden, in een zesdelig feuilleton over een grote fusie.
Andersom kunt u dat wat u wilt uitdragen over uw organisatie, verpakken in een fictief verhaal.     

bijvijlen is vaak genoeg
Al een kleine ingreep kan een brief effectief maken, een column helder, een advies overtuigend.

 

redactiewerk 

Het kleinere werk kunt u zich wel voorstellen: ik maak een column voor u af, een speech, een brief, een persbericht waar u niet uitkomt of geen tijd meer voor heeft, geheel in uw stijl. Wat ik hier laat zien is het handboek Hoe trek je de CAR... en andere verzekeringen in de bouw, dat ik van begin tot eind geschreven heb. Het materiaal werd geleverd door verzekeringsambtenaren en gespecialiseerde juristen en moest herschreven worden voor de beginnende ambtenaar.

what's in a name
Een goed woord en een goede naam klinken niet bedacht, maar
alsof ze er altijd al waren.

 

 

een nieuwe naam

Een pay-off en een slogan bedenken voor een brochure of folder. Een titel voor een artikel, een journalistiek portret of een boek, zoals het handboek over verzekeringen. Allemaal spannende onderdelen van elke schrijfklus. Maar de grootste uitdaging vind ik het bedenken van een nieuw woord - schrijftraining - of een nieuwe naam - De School van Mieke Petiet en Kees, de naam van een nieuw product waarmee ambtenaren zorgaanbieders kunnen analyseren.

 

 
     
 
van oldenbarneveldtplein 7-4  1052 JK amsterdam   020-6847745   06-11110005  info@mariekederidder.com