tekstschrijver voorbeelden opdrachtgevers tekstencontact
voorbeeldenopdrachtgevers trainingencontact schrijftrainer
     
 

één cruciaal verschil
tussen coaching en een groepstraining: de feedback op teksten van anderen moet u missen

 

individuele coaching

Of u nu betere verkoopbrieven wil schrijven, spraakmakende wetenschappelijke artikelen, uw columns pakkender wil krijgen, uw tentoonstellingsteksten onder de loep wil nemen of uw literaire pen wilt ontwikkelen, mijn aanpak is altijd concreet, praktisch. Ik ga uit van uw teksten, en bespreek ze met u in het licht van uw ambities. En ik geef natuurlijk tips en hints om uw ;teksten te herschrijven op het door u gewenste niveau.

ambtenaren zijn net mensen
Schrijven is voor de meeste mensen iets dat bij hun werk hoort, maar dat ze nergens echt goed hebben geoefend en geleerd. En ambtenaren schrijven echt niet slechter dan anderen!
Die klaagzang is zo hardnekkig
- in vaktaal: dat frame is zo sterk - 
dat geen krant of tijdschrift mijn tegengeluid wil publiceren: Ambtenaar wil best goed (kunnen) schrijven. Is dit overtuigend of niet?

 

groepstrainingen creatief zakelijk schrijven, overtuigend en fijner

Fijner schrijven in de culturele sector, voor directeur en maker, fondsenwerver en marketeer, communicator, conservator en educator
Overtuigend schrijven voor ambtenaren, voor beleidsadviseur en communicator
Hoe krijg je een voet tussen de deur van... voor beginnende freelancers.
Dit zijn drie voorbeelden van trainingen die ik heel vaak geef, maar ik trainde ook in het schrijven van dm-brieven, advertenties, offertes, artikelen, en teksten voor internet en intranet. In mijn trainingen leert u zakelijke schrijfklussen te zien als een creatieve uitdaging, en ontdekt welke (literaire) technieken u ten dienste staan om teksten effectiever te maken. Mijn opdrachten stem ik af op uw schrijfervaring, de kwaliteit van uw teksten, en natuurlijk op het gewenste eindresultaat. Uiteindelijk draait het altijd om drie dingen: de lezer boeien, de lezer raken en de lezer overtuigen. 

en wat tips en hints op A4'tjes

U krijgt ook altijd uitleg en aanwijzingen op papier, naast de schriftelijke feedback op het (huis)werk en de mondelinge feedback in de bijeenkomst. Drie voorbeelden:
Overtuigend schrijven, hoe doe je dat? gebruik ik bij elke training en coaching,
De opbouw van een overtuigende adviestekst schreef ik voor beleidsmedewerkers bij de overheid en in de culturele sector, en bewerkte ik voor een training aan het Maritiem Museum Rotterdam tot
De opbouw van een tentoonstellingskapstok.

storytelling als instrument
U kunt de kernwaarden van uw organisatie verwoorden in zakelijke teksten, maar ook in verhalen. Uw boodschap is dan subtieler en  effectiever, en u heeft een bijzonder boekje om uit te delen. Ambitieus? Ja. Haalbaar? Bekijk ze maar!

 

groepstraining verhalen schrijven

Ter afsluiting van een cultuurtraject schreven medewerkers van 's Heeren Loo West-Nederland het boekje Nooit gedacht, met in elk verhaal een gouden gedragsregel. En hoe het toegaat op het Instituut voor Sportstudies in Groningen of het Vitalis College in Breda, kunt u lezen in Raak! en in Sterk! Alle schrijvers waren onervaren, maar gedreven om hun verhaal te vertellen. in de laatste bundel vindt u ook twee verhalen van de directeur van het Vitalis, plus een verhaal van mij.

en drie A4'tjes over het schrijven van een verhaal

Lees eerst Wat is een verhaal? en vervolgens Hoe bouw je een verhaal op? dat ik ophang aan het verhaal Tellen van Bianca Mokkenstorm uit de bundel Nooit Gedacht, dan begrijpt u de beginselen van het schrijven van een klassiek verhaal.

laat het oordeel aan de lezer
Een lezer verleidt u niet door uw mening te verwoorden maar door een suggestief beeld op te roepen. 

 

training op papier - stijlgids

Al mijn aanbevelingen die ik in trainingen en bij coaching geef, kan ik ook voor u op papier zetten, toegepitst op uw schriftelijke uitingen. Zo analyseerde ik folders en brieven voor Maatschappelijke Dienstverlenig Flevoland en gaf aanwijzingen voor het schrijven van nieuwe teksten. En voor de Concertvrienden deed ik, na de analyse van meer dan twintig uitingen, voorstellen voor nieuwe teksten en pay-off's, en schreef een handleiding stijlvol schrijven met do's en don'ts.

 
     
 
van oldenbarneveldtplein 7-4  1052 JK amsterdam   020-6847745   06-11110005  info@mariekederidder.com