Hoe ik trainer werd …
Op de Schrijversvakschool gaven we naast lessen proza, poëzie, toneel- en scenarioschrijven ook een apart vak creatieve schrijftechnieken. We noemden het Schrijftraining, omdat het om losse oefeningen ging. Prikkelende oefeningen in literaire technieken, in vindingrijkheid, in je werk leren ‘lezen’. Belangrijke vaardigheden voor elke schrijver.
Al snel verloor de term die exclusieve betekenis. Maar die creatieve technieken gebruik ik nog steeds. In de teksten die ik schrijf én in de trainingen die ik verzorg. Dat zijn échte trainingen, maatwerk, heel praktisch.
… van iedereen die (weer) plezier wil krijgen in doelgericht schrijven
​
Praat u ook vaak enthousiast over uw werk, een nieuw idee, een spannend plan? Ik heb zoveel deelnemers in mijn trainingen gehad met de prachtigste verhalen. Maar zo gauw het toetsenbord in beeld komt, lijkt dat levendige taalvermogen weg te glippen. Terwijl een schrijfklus juist een plezierige klus moet zijn, een creatieve uitdaging om de lezer voor uw plan, uw goede doel te winnen. En dat is heel praktisch te leren. Als u oefent met de opbouw van een verhaal of betoog en met overtuigende woordkeus. En als u leert uw eigen werk te ‘lezen’, dus te beoordelen op het effect op uw lezers.
Jolien Schuerveld, directeur van Het Concertgebouw Fonds, schreef me na zo’n training: ‘Een brief origineel openen en afsluiten met een zin die tot actie aanzet. Dat durf ik nu.’
​
Overtuigend schrijven, hoe doe je dat?
Ik mail u graag mijn A4’tje met enkele stijladviezen voor overtuigend schrijven: info@mariekederidder.com