Schrijven is componeren
De debuutroman van André Platteel kende nog maar één verteller, op klassieke wijze. Zijn tweede roman had er al twee, in een ingenieuze spiegeling. En deze derde roman heeft negen vertellers, die om en om een hoofdstuk voor hun rekening nemen.
Steeds ambitieuzer, dus voor mij ook steeds spannender. Als redacteur ben je immers de eerste lezer, die de auteur steeds weer een spiegel voorhoudt.
Welk verhaal vertelt elk personage, welk verhaal vertellen ze samen? Hoe werkt die afwisseling? Is zo’n complexe compositie betekenisvol? Feedback geven, indachtig zijn ambities.
Een complexe roman, verteld door negen personages
André Platteel: Alleen de eenzamen
Uitgeverij Magonia Utrecht 2019
In NRC van 31 januari 2020 vergelijkt Sebastiaan Kort de gebruikte techniek van vele vertellers met het werk van Roberto Bolaño. Hij noemt deze derde roman ‘verrassend sterk’ en voorziet zijn recensie van vier sterren. De verwijzing naar Bolaño betekent dat Sebastiaan Kort de ambities van André heeft doorgrond.
André Platteel schrijft achterin het boek:
‘Ik ben veel mensen dank verschuldigd. Allereerst Marieke de Ridder, mijn vaste redacteur van wie ik het verschil heb geleerd tussen denken en doordenken, en dat schrijven het laatste betreft. Al sinds mijn eerste roman zijn we een samenwerking aangegaan, en ik zou niet weten wat ik zonder haar scherpte en aandachtigheid zou moeten doen.’