top of page

Spanning opbouwen

​

Max Wohlgemuth Kitslaar had foto’s en aantekeningen te over van zijn reis op zijn oldtimer van Chili naar New York. Geen schrijfervaring, wel de ambitie om een inspirerend boek te schrijven. Toen kwam hij mij tegen. Max had bijzondere dingen meegemaakt en boeiende mensen ontmoet. Interessant voor je vrienden, maar onbekende lezers moet je een verhaal intrekken door spanning te creëren. Meteen een hindernis op tafel, zorgen dat de lezer wil weten hoe dat afloopt. Bijvoorbeeld in de vorm van een dialoog, zoals hiernaast op de openingsbladzijde. Waar is verdomme zijn motor? 

 

Even mailen?    |    Of bel 06 1111 0005

Een reisverslag langs bewogen ondernemers

​

“Je motor naar Buenos Aires verschepen? Vergeet het maar, het duurt eeuwen voordat de Argentijnse douane hem vrijgeeft. En het kost een vermogen, deels onder de tafel.”

“Montevideo dan?”

“Zelfde verhaal. Net als Rio de Janeiro en São Paulo.”

     Peet van het transportbedrijf in Rotterdam was duidelijk geweest: Chili is de enige bestemming in die regio waar hij mijn motor naartoe wilde sturen. Daar is het regelen van het papierwerk volgens hem een fluitje van een cent.

Een taxi brengt me door de ochtendspits van het vliegveld van Santiago naar een glazen wolkenkrabber in het centrum. Naar de Chileense rederij die mijn motor uit de zeecontainer heeft gehaald en die de stempels moet zetten waarmee de douane hem vrijgeeft. Volgens de vrouwen van de rederij ontbreekt er een formulier.

     Vriendelijke blikken en gesoebat leveren niets op. Ze houden zich strikt aan de procedures, onvermurwbaar. Mijn door de reis korte lontje wordt nog korter. 

Marieke_edited.jpg
bottom of page